Gastouder Buitelaar

Kinderopvang in Maarn

Pedagogisch werkplan

In dit pedagogisch werkplan wil ik vertellen hoe ik werk. Ik ben moeder van twee kinderen. Daarnaast ben ik gediplomeerd pedagogisch medewerker, heb ik 5 jaar op een kinderdagverblijf gewerkt en ben ik sinds november 2000 werkzaam als gastouder. Ik lees daarnaast een vaktijdschrift voor de kinderopvang en via de gastouderacademie en eventuele cursussen via het gastouderbureau blijf ik van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte. Sinds februari 2013 werk ik met het VVE (veelzijdig voorschools educatie) programma voor gastouders: Kiki. (Kansen in kinderen) Kiki is een beer die bij mij woont en samen met de kinderen allerlei avonturen beleeft. Iedere maand is er een ander thema, zoals "de verschillende seizoenen", "de boederij", "eet smakelijk" en "wie is mijn familie". Samen met de kinderen wordt het huisje van beer Kiki in het thema ingericht. Daarna volgen er leuke en uitdagende activitieten passend bij het thema. Daarnaast vind ik het gezellig om met kinderen samen te zijn, met ze te spelen en ze te zien opgroeien. Ook voor uw kind wil ik zorgen voor een gezellige tijd, waarin goed zorgen voor uw kind, met elkaar bezig zijn en lekker kunnen spelen, voorop staan. Zodat u uw kind met een gerust hart bij mij achter laat. Ik streef een open communicatie, waarin we alles (kritiek en complimenten) tegen elkaar kunnen zeggen, na.

Emotionele veiligheid: hoe zorg ik ervoor dat uw kind zich thuis voelt bij mij?

Voor uw kind vind ik het belangrijk dat het zich snel bij mij thuis voelt. Ik laat uw kind aan mij en de rest van de kinderen wennen door naar uw kind te kijken om te zien waar uw kind behoefte aan heeft. Wil hij/zij op schoot, of liever in de buurt spelen, of moet ik mij wat meer op de achtergrond houden. Wel zorg ik er voor dat ik altijd in de buurt ben. Uw kind kan rekenen op mijn aandacht. Daarnaast kan Kiki soms helpen troosten wanneer een kind verdrietig of bang is.

Persoonlijke competentie: wat heb ik uw kind te bieden als het gaat om zijn/haar ontwikkeling?

Elk kind is anders en ook uw kind is uniek. Ik probeer er dan ook achter te komen wat de interesses zijn van uw kind, zodat ik daar speelgoed op kan aanbieden. Bij mij thuis gebeurt meer dan oppassen: door voor te lezen, liedjes te zingen en naar buiten te gaan, te praten, te knutselen en te puzzelen, zorg ik ervoor dat ook de ontwikkeling van uw kind wordt gestimuleerd. Ik help uw kind zelfstandig worden: wat hij of zij zelf kan, mag het ook zelf doen.

Sociale competentie: bij mij thuis zijn meer kinderen waarmee het leuk spelen is!

Bij mij thuis zijn ook andere kinderen. Dat is leuk voor uw kind, daardoor krijgt hij/zij spelenderwijs mee hoe je samen kunt spelen, hoe je voor jezelf opkomt, kleine ruzietjes op kan lossen en op zijn/haar beurt wachten.Natuurlijk ben ik daar bij om ervoor te zorgen dat het zoveel mogelijk leuk en zonder grote incidenten verloopt! Ook Kiki kan daarbij helpen.

Normen en waarden: wat ik kinderen wil meegeven in hun persoonlijk leven.

Ik vind het belangrijk dat kinderen meekrijgen hoe je met elkaar omgaat en hoe je je gedraagt. Daarom wordt er bij mij aan tafel gegeten, zeggen we elkaar gedag, proberen we niet te schreeuwen naar elkaar. Tevens probeer ik ze respect voor (andermans) spullen bij te brengen. Wat bijvoorbeeld inhoudt dat we niet springen op een bank, daar kan hij kapot van gaan. We klimmen niet op speelgoed of gooien daarmee, we kunnen tenslotte iets kapot maken, en als we buiten spelen, dan plukken we geen bloemen uit de border of blaadjes van bomen en struiken, ook niet als we aan het wandelen zijn. Het zijn tenslotte spullen van een ander. Ik probeer de kinderen bij te brengen dat elk mens, maar ook dieren, respect verdienen, welke godsdienst, achtergrond, uiterlijk het ook heeft. En dat je dus luistert naar elkaar.

 Naar Boven 

Spelen en speelgoed

De ruimte

Voor elk kind moet er wat te spelen zijn. Bij mij thuis kun je zien dat er kinderen zijn: de kinderen krijgen de ruimte in de woonkamer om te spelen. De kleinste kinderen liggen afwisselend in de box, waar ze rustig kunnen spelen maar van tijd tot tijd krijgen ze de gelegenheid om te kruipen, zich op de trekken aan de meubels, hun stapjes te oefenen. Vanzelfsprekend let ik erop dat er voor de jongste kinderen geen onveilige situaties ontstaan. De grotere kinderen mogen hun gang gaan, maar worden wel geacht rekening te houden met de allerkleinsten, zodat die niet onder de voet gelopen worden.

Het speelgoed

Voor elk kind is er wat wils en het moet wel goed zijn. Ik let er bij het aanschaffen op dat het speelgoed niet meteen stuk gaat als je er mee speelt. Poppen, blokken, puzzels, duplo en divers ander speelgoed zijn aanwezig. Ik zorg ervoor dat het speelgoed steeds netjes wordt opgeruimd en dat het schoon en heel is, zodat het leuk blijft om ermee te spelen. Het speelgoed zit opgeborgen in een afsluitbare kast en daar kunnen ze dan uitkiezen. Ik zorg ervoor dat niet alles uit de kast gehaald wordt, waardoor het aanbod te groot wordt en er niet meer meegespeeld wordt. En natuurlijk mag uw kind zijn of haar eigen speelgoed en lievelingsknuffel meenemen. Overleg wel even, want ook de andere kinderen willen dan graag hiermee spelen…. Zodra het op ruzie uitloopt en uw kind erg boos of verdrietig wordt dan leg ik het speelgoed of de knuffel vaak weer bij de tas. Dit doe ik zeker met knuffels die mee naar bed gaan, deze mogen ze even laten zien, maar dan leggen we de knuffel weg uit hygiënisch oogpunt. De knuffel belandt vaak op de grond en een ander kind kan het dan in zijn/haar mond stoppen. Ook leg ik het meegebrachte speelgoed vaak weg als er niet meer mee gespeeld wordt, dit om het ’s avonds niet te vergeten mee te nemen. Er is een speciale kasten met speelgoed voor de opvang, de andere kasten zijn “verboden gebied” hierin bewaar ik het speelgoed van mijn eigen kinderen, daar mogen de opvang kinderen geen gebruik van maken. Dit omdat mijn eigen kinderen hun moeder 4 dagen moeten delen, hun slaapkamer afstaan, en dat ze niet alles kunnen doen (bijvoorbeeld boven spelen) als er opvang kinderen zijn. Het speelgoed dat ze voor hun verjaardag of van sinterklaas of bij een andere gelegenheid hebben gekregen hoeven ze niet te delen.

Samen spelen

Bij het spelen leert uw kind vanzelf met andere kinderen om te gaan: samen het speelgoed delen maar ook met elkaar een mooie toren bouwen. Kleine ruzietjes kunnen de kinderen zelf heel goed oplossen. Natuurlijk ben ik in de buurt om, als kinderen echt met elkaar gaan vechten of elkaar pijn doen, in te grijpen.

Buiten spelen

Zoals u wellicht al gezien heeft, heeft mijn huis een grote tuin met zandbak, klimrek en trampoline. Daarnaast heb ik nog divers ander speelgoed, zoals fietsjes, wipwappen en voor in de zomer een waterbaan. Ook staat er ’s zomers een groot zwembad (te bereiken via een trapje) waar de jonge kinderen alleen in mogen als ik ook in het water ben, of er naast sta. (ze moeten op de bodem kunnen staan, zo’n 80 cm.) Voor de kleintjes heb ik warme dagen een schelp staan met een laagje water. Waar ze uiteraard alleen in mogen spelen als ik ook buiten ben.

Hoe vaak?

Ik vind het belangrijk dat de kinderen veel buiten zijn en ik probeer iedere dag minstens 1x buiten te zijn met de kinderen, ook al is het weer wat minder. Zomers zijn we vaak de hele dag buiten, hoewel er dan wel binnen geslapen wordt, waar ik er natuurlijk wel op let dat ze niet de hele dag in de zon spelen. Door middel van parasols creëer ik schaduwplekken. Natuurlijk smeer ik de kinderen ook regelmatig in met zonnebrandcrème.

Waarom buiten

Buiten kunnen de kinderen zich helemaal uitleven: lekker rennen, klimmen, in de zandbak spelen. Ik vind dat alle kinderen dat nodig hebben, ze voelen zich dan vrij en kunnen zichzelf zijn.

Toezicht

De kinderen spelen alleen in de tuin, en hoewel ik soms binnen ben kan ik de kinderen goed in de gaten houden. Voor op het plein mogen de kinderen, tenzij door de ouders aangegeven, niet alleen spelen. Wanneer ik voor aanwezig ben dan mogen de kinderen wel even op de oprit fietsen of rennen, zodra ik weer weg ga dan moeten de kinderen weer mee de tuin in, waarna het hek wordt afgesloten.

Vuil worden

Buiten moeten kinderen zich lekker kunnen uitleven. Een beetje zand en vies worden, horen er bij. Vindt u het een bezwaar dat uw kind vuil wordt, geef dan reserve kleding mee die tegen een stootje kan.

 Naar Boven 

Eten

Wanneer eten de kinderen?

We eten op vaste tijden en met elkaar. Voor een baby geldt dat ik uw kindje voed volgens het schema dat u gewend bent. Soms is het nodig dat in overleg met u een beetje aan te passen als er meer kinderen zijn.

Tafelmanieren

We eten met z’n allen aan tafel (zomers picknicken we nog wel eens op het gras) en blijven met z’n allen zitten, totdat iedereen klaar is. De kinderen mogen zelf hun beleg kiezen, waarna ik de boterhammen voor ze smeer. Brood eten we uit het vuistje en we gaan pas eten zodra iedereen een broodje op zijn/haar bord heeft liggen.

Welk eten, bijzondere wensenn

We eten:bruin brood, kaas, worst, zoet, we beginnen altijd met een hartige boterham, ik stimuleer de kinderen om alles op te eten, dus ook korstjes. Regel is over het algemeen 1 boterham moet.( ze mogen zodra ze oud genoeg zijn namelijk zelf kiezen welk beleg.)Als er feest is eten we soms knakworstjes op brood, nemen we een bolletje of een krentenbroodje/ -bolletje. ’s Morgens eten we fruit en ’s middags beginnen we met groente (tomaatjes, komkommer en/of paprika en een koekje. Er wordt limonadesiroop, water of melk gedronken Als uw kind een speciaal dieet heeft, moet u de voeding zelf meebrengen. Ik zorg ervoor dat uw kind zich aan het dieet kan houden. Wilt u niet dat uw kind bepaalde dingen eet, laat het mij dan vooral weten, zodat ik daar rekening mee kan houden.

Slapen

Waar

De kleintjes hebben nog slaap nodig. Elk kind heeft zijn/haar eigen beddengoed en slaapt, wanneer het aantal kinderen hierin toelaat, in een aparte kamer, waar het niet gestoord wordt door de andere kinderen. Vanwege de beperkte ruimte boven gebruik ik campingbedjes, zonder extra matras (alleen het dunnere bijgeleverde matrasje van het campingbedje), zodat we 's avonds en in het weekend nog de ruimte hebben om ons bed in te stappen. In de slaapkamer is een babyfoon en ik ga regelmatig bij uw kindje kijken.

Op welk moment, volgens welk ritme

Het slapen gebeurt volgens het ritme dat uw kind thuis ook heeft. En natuurlijk mag een kind dat echt zijn ogen niet open houdt, gaan slapen, slaaptijd of niet! Kinderen die geen middagslaapje meer doen, maar toch een keer op de bank in slaap vallen, laat ik even rustig slapen. Ik houd er natuurlijk wel rekening mee dat uw kind niet te lang slaapt, zodat uw kind ’s avonds ook weer naar bed kan. Soms hebben we een tijd afgesproken, (bijvoorbeeld een ½ uur of 1 uur.) Anders kijk ik hoe uw kind zich daarvoor gedroeg (bijvoorbeeld hangerig) en houd ik zelf de tijd in de gaten. ’s Avonds laat ik u uiteraard weten dat uw kind ’s middags geslapen heeft en hoe lang.

Hoe

Uw baby leg ik altijd op de rug te slapen, tevens maak ik het bedje op aan de hand van de lengte van uw kind (in vakjargon “matrozenbedje”) en gebruik in de winter dekentjes om uw kindje warm te laten liggen. Dit alles naar advies van het consultatiebureau om de kans op wiegendood te verkleinen. Ligt uw kindje liever op de buik, overleg dat dan met mij. Voor een kindje dat zich nog niet zelf omrolt, vraag ik u om een verklaring in te vullen. Inbakeren doe ik liever niet, alleen in hoge uitzondering.

 Naar Boven 

Fantasie en creativiteit

Wat ik doe aan tekenen, schilderen, kleien, plakken, etc.

In mijn huis is aandacht voor de fantasie en creativiteit van de kinderen, en daar heb ik dan ook veel materiaal voor! Tevens is er uiteraard aandacht voor fantasiespel. Dozen en kisten worden boten, auto’s, stoeltjes worden een trein, vaak verzinnen de kinderen dit zelf, soms geef ik de kinderen een handreiking door middel van een liedje (bijvoorbeeld timpe tampe tovenaar, ik tover jullie in allemaal kippen, leeuwen, slangen, enz) of we gaan gewoon eens lekker dansen.

Hoe doe ik dat

Een kind heeft veel plezier in het bezig zijn en dat hoeft niet altijd tot een ‘werkje’ te leiden: lekker kliederen, met je handen voelen hoe je mooie kleuren maakt op een groot vel, gaten prikken in de klei: dat geeft veel lol en laat de fantasie op gang komen!

Aandacht voor vies worden en veiligheid

Handen en neuzen onder de verf of klei? Dat wassen we er weer af!

Verzorgen, hygiëne

Hygiëne: hoe belangrijk

Vanzelfsprekend is mijn huis schoon; beddengoed wordt regelmatig gewassen. Op vaste dagen (tenzij eerder nodig) zorg ik (wanneer de tijd het toelaat) dat de keuken, en wc gesopt worden en de kamers gestoft,gezogen en gedweild worden. Zo leren de kinderen dat het niet vanzelf schoon wordt en dat als iets vies wordt je het ook schoon moet maken. Ook leer ik de kinderen om handen te wassen na het toilet/potje en voor het eten. Eten doen we aan tafel, niet lopend door het huis, waardoor er geen onhygiënische situaties ontstaan.

Zindelijk worden

In overleg bespreken we de aanpak om uw kind zindelijk te laten worden. Zelf leg ik er niet te veel nadruk op, ik bied het potje aan als ik denk dat een kind er aan toe is. Het helpt als uw kind ook de andere kinderen naar de wc ziet gaan.

Risico-inventarisatie

Alle gastouderbureau's voeren jaarlijks een risico-inventarisatie (als ik via hun kinderen opvang) bij mij uit waardoor u er zeker van kan zijn dat uw kind in een veilige en gezonde omgeving wordt verzorgd.

Ziek worden en zijn

Hoe ga ik hiermee om, kan het kind blijven als het ziek is?

Uw kindje kan ziek worden terwijl het bij mij is. Ik overleg dan met u wat we het beste kunnen doen. Als het kind zich er prettig bij voelt, hoeft u het kind niet perse op te halen.

Wanneer kan ik het kind niet opvangen

Heeft uw kind een besmettelijke ziekte of erge hoge koorts of voelt het zich ellendig, houdt het dan liever nog even thuis. Dit in verband met de andere kinderen die bij mij komen. Dit geldt voor bijv. krentenbaard, diarree, spugen. Met waterpokken zijn de kinderen in principe welkom, tenzij het kind erg aan de blaasjes krabt of zich ziek voelt. Dit alles om de hygiëne en de zorg voor de andere kinderen niet in het gedrang te brengen.

Medicatie

Gebruikt uw kind medicijnen dan kan ik die in overleg geven. Zet u er a.u.b wel duidelijk op: naam van uw kind, naam van het medicijn en zorg dat de bijsluiter er bij zit. Ik vraag u om een ‘verklaring medicijngebruik’ in te vullen zodat we eventueel verkeerd gebruik kunnen voorkomen. Sommige medicijnen mag ik niet aan uw kind geven, sommige handelingen mag ik niet voor uw kind doen. Dit is wettelijk geregeld. Voorbeelden zijn sondevoeding, injecteren. Mocht uw kind deze speciale zorg nodig hebben, dan overleg ik met u hoe we dit eventueel kunnen regelen (hulp van buitenaf, instructie door de arts, enz).

 Naar Boven 

Huisregels

Om prettig met elkaar om te gaan hebben we in mijn huis een paar afspraken waar we u vragen rekening mee te houden:

U kan altijd achterom komen, de voordeur wordt praktisch nooit gebruikt, maar sluit wel altijd de tuinpoort.

De kinderen mogen niet op de bank springen, daarvoor heb ik een trampoline.

Ook al ben ik boven/ binnen laat altijd even weten wanneer u uw kind brengt of haalt.

Graag laten weten wanneer u verlaat bent of wanneer u uw kind niet komt brengen. (afspraken hierover staan in het contract.)

Wat u moet meenemen

Wilt u voor uw kind meenemen:

Voldoende luiers (liefst voor 1 dag extra)

Reservekleding

Eventueel regenkleding en laarzen

Eigen knuffel en speen

Eventuele voeding

Klachten

Als u een opmerking heeft, ook al vindt u het moeilijk om het te zeggen: zeg het toch. Samen willen we ervoor zorgen dat uw kind een leuke tijd heeft bij mij als gastouder en ik stel uw opmerkingen -positief en negatief - op prijs.

Bent u echt ontevreden over de opvang, dan kunt u, als u gebruik maakt van de diensten van een gastouderbureau, gebruik maken van de klachtenregeling van hetgastouderbureau. Ook voor kleine twijfels kunt u bij deze terecht (opvangbegeleider). Meer informatie hierover, vindt u op uw persoonlijke pagina of bij de gastouderbureaus.

 Naar Boven